Bij alle (in gele vlakken) onderstaande vormen van neuromodulatie is de neurochirurgie van het MST- Enschede actief betrokken, zowel bij de actieve zorg als ook de wetenschappelijke ontwikkeling. De wetenschappelijke ondersteuning van het onderzoek bij de diverse vormen van deep- brain stimulatie wordt gecoördineerd door de Stichting the Neurobionics Foundation, welk een samenwerkingsverband is tussen ziekenhuis MST, revalidatiecentrum het Roessingh en de Universiteit Twente.
Stimulatie van diepe hersenkernen bij bewegingsstoornissen
Bewegingsstoornissen: stimulatie van de diepe hersenkernen (deep brain stimulation).
Stimulatie van diepe hersenkernen bij depressiviteit
Depressiviteit: stimulatie van diepe hersenkernen (deep brain stimulation). De stimulatie van diepe hersenkernen wordt toegepast bij bepaalde bewegingsstoornissen zoals: Ziekte van parkinson, Familiaire essentiële tremor, Dystonie Syndroom van Gilles de la tourette. Tevens bestaan onderzoekslijnen van deep- brain stimulatie bij refractaire vormen van Depressie en OCD (obsessieve compulsory disease). De multidisciplinaire werkgroep bewegingsstoornissen bestaat uit artsen en verpleegkundigen van de neurologie, neurochirurgie, psychiatrie en psychologie en fysiotherapie.
Intrathecale baclofenbehandeling bij spasticiteit
Spasticiteit: Intrathecale Baclofenbehandeling (ITB). Het ziekenhuis MST vormt samen met revalidatiecentrum het Roessingh een a-centrum voor behandeling van spasticiteit. De multidisciplinaire werkgroep spasticiteit bestaat uit de volgende leden:
- vanuit Revalidatiecentrum het Roessingh de revalidatieartsen Dr. G. Snoek en Dr. A. Nene en 2 verpleegkundigen spasticiteit.
- vanuit Ziekenhuis MST de neurochirurgen Dr. M.W.P.M. Lenders en Dr. N.Höss, en de nurse-practitioner neuromodulatie Mw. C. Dijkstra.
Nervus vagus stimulatie bij epilepsie
Ziekenhuis MST in Enschede is a-centrum voor nervus vagus stimulatie bij epilepsie. De multidisciplinaire werkgroep nervus vagus stimulatie bij epilepsie bestaat uit de volgende leden:
- vanuit de eurologie Dr. G. Hageman, Mw. Dr. J. Ardesch en de epilepsieverpleegkundige,
- vanuit de neurofysiologie mw. Ir. C.C. de Vos, en vanuit de neurochirurgie Dr. M. Driesse en Dr. N. Höss.
Epidurale ruggenmergstimulatie bij pijn
Epidurale ruggenmergstimulatie bij pijn. De multidisciplinaire werkgroep pijn bestaat uit artsen anesthesiologie, neurologie, neurochirurgie, psychologie, revalidatie en de nurse- practitioner neuromodulatie. Door deze samenwerking is het ziekenhuis MST een van de weinige ziekenhuizen die bijna het complete pijnspectrum kan behandelen. Een van de onderdelen van de pijnbehandeling is de spinal cord stimulation (SCS) bij bepaalde vormen van pijn (o.a. failed back surgery syndrom , diabetische neuropathie , blaaspijn en complex regional pain syndrom type I (CRPS I).