In het Medisch Spectrum Twente wordt al jaren lang deze operatie toegepast. Mede door de inzet van Dr. v.d. Aa, als neurochirurg was hij tot 2007 verbonden aan het neurochirurgisch centrum van het Medisch Spectrum Twente, is dit centrum in Enschede een van de eerste, en één van de grootste implantatiecentra voor Nervus Vagus Stimulatoren (NVS) van Nederland. Naast Dr. Driesse neurochirurg die de implantatie verricht is de aanwezigheid van het NVS team zeer belangrijk.
Een team bestaande uit neurologen en epilepsie verpleegkundigen die de patiënten begeleiden en zorg dragen voor de instelling van de nervus vagus stimulator. Ook is er een wetenschappelijk medewerker van de UT Twente verboden aan dit team die de resultaten van de behandeling evalueert en eventueel nieuw onderzoek initieert.
Verreweg de meeste patiënten die voor een NVS in aanmerking komen worden geselecteerd door een ervaren epileptoloog (neuroloog zich gespecialiseerd in epilepsie). Veel patiënten die in Enschede worden geholpen komen via het SEIN instituut te Zwolle.
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN)
Wie komen er in aanmerking voor een NVS?
Omdat de ontwikkelingen rond de nervus vagus stimulatie niet stilstaat, verwijzen we u door naar de uitgebreide site van de Epilepsie Vereniging Nederland. Op deze site vindt u uitvoerige informatie over de implantatieprocedure, de te verwachten resultaten etc.
Epilepsie Vereniging Nederland
Behandeling/operatie
De behandeling/operatie van deze implantatie van de stimulator vindt in principe plaats in een dagbehandeling. Alleen als de reisafstand dit niet toelaat of de narcose aan het eind van de dag nog niet helemaal is uitgewerkt kan de opname een dag langer duren. De instelling van de stimulator (door de neuroloog of epilepsieverpleegkundige) vindt plaats 2 weken na de operatie, als de wond (een links in de hals en een in de okselplooi/onder het sleutelbeen) goed hersteld zijn.
Kinderen die deze operatie ondergaan
Je vader en moeder mogen bij jou blijven op de afdeling, neem jouw dierbare knuffel of iets anders dierbaars mee. Als je naar de operatiekamer gaat gaan je ouders mee, in de wachtruimte voor de operatie krijgen zij een blauwe overal aan zodat ze met je mee kunnen naar de operatiekamer en bij je zijn tot dat je slaapt (narcose).
Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer (recovery) als je daar bent haalt een verpleegkundige van deze afdeling je ouders weer op zodat ze dicht bij je zijn als je wakker wordt.
Uitslaaphoek voor kinderen
Ben je goed wakker en je mag weer naar je kamer dan komt de verpleegkundige van de afdeling je weer ophalen.
Betrokken specialisten
Neurochirurgen
Dr. K. H. (Kuan) Kho
Verpleegkundig specialisten
Cindy Dijkstra
Rian Wolters