Bij een nervus peroneusstimulatie worden twee stimulatorleads geplaatst op de Nervus Peroneus in de nabijheid van zijn opdeling in nervus peroneus superficialis en nervus peroneus profundus. De leads worden onder het epineureum gelegd op de takken die de voetheffer (motorische deel van de nervus peroneus profundus) en de laterale voetheffer (motorische deel van de nervus peroneus superficialis) verzorgen.
Aan de bakermat van de ontwikkeling van dit systeem stond een samenwerkingsverband tussen de neurochirurgie van het MST Enschede (dr. H.E. van der Aa), het revalidatiecentrum Het Roessingh (prof. Dr. G. Zilvold) en de Technische Universiteit Twente.
De werking van de implanteerbare 2-kanaalsstimulator
Het stimulatiesysteem bestaat uit een inwendig deel (een ontvanger met elektroden) en een uitwendig deel (besturingskastje en voetschakelaar). Het besturingskastje komt met een band om het onderbeen en de voetschakelaar wordt onder de hiel in de schoen geplakt. De voetschakelaar meet wanneer de hiel van de grond komt. Zodra de hiel van de grond komt stuurt deze een signaal naar het besturingskastje.
Het besturingskastje zorgt voor een signaal naar de inwendige ontvanger en een elektrische puls naar elektrode op de zenuw zorgt ervoor dat de voet wordt opgetrokken in de zwaaifase. De elektrische prikkel houdt aan tot de hiel op de grond komt.
Doelgroep
De implanteerbare peroneusstimulator wordt sinds enkele jaren in experimentele vorm toegepast bij mensen met een CVA (Cerebro Vasculair Accident). De behandeling is geschikt voor patiënten die door het CVA een standsafwijking van de enkel en voet hebben ontwikkeld. De meeste patiënten worden pas een jaar na het CVA geopereerd. Hiervoor is gekozen omdat er een stabiele situatie na het CVA moet zijn ontstaan. Dit betekent dat er geen verandering van de situatie van de enkel en voet meer optreedt als gevolg van normaal herstel of therapie die gevolgd wordt.
De nervus peroneus in het onderbeen moet intact zijn. Bij beschadiging van de zenuw (door eerdere ongevallen of ziektebeelden) zijn de voetspieren niet te stimuleren.
De implantatie van de peroneusstimulator vindt op dit moment alleen in plaats in het Medisch Spectrum Twente, in overleg met het Roessingh Research & Development.
De implanteerbare peroneusstimulator is een behandeling die nog in de onderzoeksfase verkeert. Het is een nieuwe behandelvorm in Nederland waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. De patiënten die in Nederland zijn geïmplanteerd zijn gekoppeld aan dit onderzoek. Dit heeft tot op heden nog niet tot een eigen CTG- code of DBC nummer geleid, wat betekent dat voorlopig de implanteerbare peroneusstimulator zelf niet wordt vergoed. De geschatte kosten van het systeem zijn ongeveer 8000 euro. Het systeem is in productie genomen door Finetech- Medical De operatie zelf en de nabehandeling in een revalidatiecentrum worden wel vergoed.